NKL Příprava

Posted on

Už se mi z toho pomalu stává každoroční evergreen, jak se mi neustále mění plány. I proto už raději dopředu nehlásím, kam se chystám příště. I letos jsem měl dost zajímavé práce a zásadní změny se odehrály i v mé rodině. Nutno dodat, že vše z toho se dělo k mé radosti. Nicméně plány to značně zamíchalo. Nakonec mi na letošní šlapání vybyl měsíc uprostřed léta. A za měsíc se toho dá zažít dost. Ale kam vyrazit, když se touto dobou celá Evropa i severní Amerika mění v ohnivou pec. Leda tak za polární kruh. A proč ne? Začal jsem hledat nejsevernější dálkový trail v Evropě, který se dá zvládnout za měsíc a objevil jsem Nordkalottleden. Jmen má kromě tohoto švédského více. Nordkalottruta (Norsky), Kalottireitti (Finsky), Arctic Trail (neplést s Arctic Circle Trail) a nebo česky: Cesta Severní Kalotou. Severní Kalota je nejsevernější oblast na Skandinávském poloostrově a poloostrov Kola, oblast kolem severního polárního kruhu a oblast severně od něj. Je domovem domorodých obyvatel Sámů (Laponců), kteří tuto krajinu obývají již 5 000 let. Jsou tak nejsevernějším původním obyvatelstvem Evropy.

Samotný trail Nordkalottleden byl ustanoven v roce 1993 spojením několika menších tras severní Skandinávie. Má přibližně 800 km (záleží na variantě cíle) a klikatí se podél hranice tří států: Norska (380 km), Finska (70 km) a Švédska (350 km). Najít o ní nějaké relevantní informace je dosti náročné. Ano, existují dva tištěné průvodce. Ale pouze v němčině a švédštině. Nejvíc informací jsem sehnal na cestovatelské mutaci Wikipedie: Wikivoyage. Velmi mi pomohla Lightfoot, se kterou jsem se potkával na začátku CDT. Věděl jsem, že je z Norska a zabývá se trasováním trailů. Ukázalo se, že značnou část Nortkalottleden prošla a ochotně mi předala všechny své zkušenosti. Dokonce se nabídla, že by mi mohla poslat nějaké resupply boxy. Právě malá možnost doplnit cestou zásoby patří k největším úskalím cesty. A svou troškou informací přispěl i další kamarád ze CDT – švéd Down Time. Nakonec mám to nejdůležitější – trasu staženou ve formátu GPX, kterou jsem si si vytiskl jako fyzickou mapu v rozlišení 1:25 000 a informace o těch několika zásobovacích bodech. Skutečný obchod potkám jen na třech místech. Drobně se budu moci dozásobit i v několika turistických chatách za Abiskem, kde Nordkalottleden na chvíli splyne s populárnějším trailem Kungsleden. Ale na to se nelze 100% spolehnout.

Výbava se mi moc nemění. S počasím je to ošemetné. Teploty by měly být příznivé (0°- 25°C), ale mohu očekávat hodně deště. Jo, kdybych mohl jít s hamakou, měl bych jistotu suchého noclehu každou noc, ale v Laponsku se nad třemi sty metry nad mořem žádné stromy nevyskytují. Zip u mého stanu od ZPacku se mi po Hayduku nepodařilo spravit. Paní, co spravovala vybavení pro Nalehko, si zlomila ruku, ve vyhlášené pražské opravně outdoor vybavení mě se stanem poslali k šípku… Chvíli jsem koketoval s tarpem, ale představa, že stavím přístřešek bez podlážky na rozmoklou zem třeba 14 dní za sebou… Jít celý den v dešti nevadí, když se člověk může večer převléci a zavrtat do suchého peří. No, ještě mám jeden stan od ZPacku: Duplex pro dvě osoby. Váhově to je v pohodě – je jen o 163 gramů těžší, ale oproti jednomužnému Solplexu zabírá výrazně víc místa v batohu. A já chtěl jít tentokrát s Gorillou. A při tom množství jídla kolik budu nositNakonec jsem vytáhl o deset litrů objemnější Mariposu, o které už jsem si myslel, že na Hayduku definitvně dosloužila, a nějaký čas se jí věnoval s lepící páskou a jehlou a nití. Jsem přece MacGyver, ne? Vypadá to, že by ještě dalších 800 km mohla zvládnout. Takže tenhle problém bych měl vyřešen. Beru nové oblečení do deště z dílny Nalehko (bundu a sukni) a z přechodu hranic ČR osvědčené cuben fiberové pončo / ground sheet od ZPacku. Když bude pršet, ochrání mě i bagáž, když bude hezky, poslouží jako ground sheet pro spaní pod širákem.

Dost jsem se zapotil, když jsem sháněl norskou a švédskou hotovost. V bankách se mi vysmáli. Jen ochotný pán v Raiffeisenbank mi řekl, ať si u nich udělám účet v norské a švédské měně, nakoupím ji u nich a že si ji pak do dvou dnů budu moci vybrat. Tak jsem to za jeho asistence udělal, měnu nakoupil a když jsme se snažili zadat žádost o výběr řekl jen: „A jéje. Tak zrovna norské a švédské koruny vybrat nejdou. Tak pardon“. Slovy Rimera z Červeného trpaslíka: „Co na to říct? Snad jenom: prostě smůla.“ Ve všech vyhlášených pražských směnárnách jen otráveně kroutili hlavami. Všechny moje informační zdroje mě varovaly, že bez hotovosti budu v dost nahranej. Třeba ne, třeba koupím nasolenou rybu na sámské usedlosti pomocí moderního terminálu umístěného na stepilé břízce. Ale riskovat to nechci. Copak dánské koruny můžu vybrat při příletu v bankomatu. Ale do Švédska budu vstupovat po trailu. A pan Google mě posílal od čerta k ďáblu:

Dostal jsem tip, kterému jsem moc nevěřil, že bych je mohl pořídit ve směnárně v obchodním centru Novo Plaza na Novodvorské. Dost jsem o tom pochyboval, není to zrovna největší obchodní centrum v Praze. O to větší bylo moje překvapení, když mi obě měny bez problémů prodali.

Jo a vlastně ještě jednu novinku mám. Od své rodiny jsem letos k padesátinám dostal nové hodinky: Garmin Enduro 2. Patří do kategorie chytrých sportovních hodinek, kterým jsem se, proč to nepřiznat, na dlouhých trailech spíš usmíval. Osm let jsem si vystačil s jednoduchými Casii, které jsem za celou tu dobu nemusel ani jednou dobíjet, nebo jim měnit baterku. Ale právě Garmin Enduro byly navrženy pro dlouhé expedice a vytrvalostní sporty. V expedičním módu vydrží na jedno nabití 50 dní, ve standardním až 16 (záleží na využívání jejich funkcí). Když fungují jen jako hodinky, dokáží se prý udržet nabité do nekonečna, jako zmíněné Casia. Dopořídil jsem si k nim ještě externí teplotní sondu Garmin Tempe, která mi umožňuje měřit nezkresleně teplotu, i když mám hodinky stále na ruce.

Můj kompletní letošní gear list je následující:

PopisZnačkaVáha
Velká trojka (batoh, spaní, přístřešek)
BatohGOSSAMER GEAR Mariposa 60709 g
Hrudní kapsaOMM chest pod102 g
Quilt (Spacák) + obalKATABATIC GEAR Alsek 22°F615 g
StanZPACKS Duplex 639 g
Ground sheet / PončoZpacks Groundsheet poncho164 g
KarimatkaTherm-A-Rest RidgeRest SoLite169 g
AlumatkaYate Alu Matte77 g
Kolíky (7x)6.5 inch Red Tough Titanium Tent Stakes58 g
Extra kolík sněhovýREI Snow Stake32 g
SUM2 565 g
Vaření
EšusEVERNEW Titanium Ultralight 600ml Pot106 g
Zateplení ešusuVlastní výroba25 g
VařičVESUV Hotspot 4016 g
ZávětříTRAIL DESIGNS Caldera cone31 g
LžíceSEA TO SUMMIT Alpha Light short8 g
NůžDEEJO Naked27 g
Láhev na vodu1,5 L Dobrá voda45 g
Sak na špinavou voduEVERNEW Water Carry 2L42 g
Filtr na vodu s láhví+Stříkačka na čištěníSAWYER SP129127 g
Příslušenství na gravitační filtraciMix doplňků SAWER a MSR80 g
Zapalovač (2x)No name34 g
Pytlík na jídloZPACKS Roll Top Food Bag45 g
SUM586 g
Oblečení v batohu (po většinu dne)
PéřovkaFEATHERED FRIENDS Eos Men’s Down Jacket350 g
Bunda tepláNALEHKO Alpha Aspiring250 g
MikinaNALEHKO Hayduke229 g
Ponožky (2 páry)BRIDGEDALE Hike Lightweight96 g
Triko s dlouhým rukávemNALEHKO Tri-ko169 g
PodvlíkačkyRAB MeCo 120140 g
BoxerkyRAB Forge Boxers71 g
Teplá čepiceWARMPEACE Thermolite37 g
RukaviceDIRECTALPINE Skisport52 g
Nepromokavá bundaNALEHKO Etalon255 g
Nepromokavá sukněNALEHKO Etalon skirt82 g
Pytlík na oblečeníZPACKS Large Rectangular Dry Bag26 g
SUM1 757 g
Hygiena
Kartáček na zubyNo name20 g
Mezizubní kartáčekCURAPROX2 g
Lékárnička160 g
NůžtičkyNo name20 g
LopatkaDeuce of Spades15 g
Pytlík na hygienuZPACKS Small Stuff Sack3 g
SUM220 g
Elektronika
Telefon + obaliPhone XR + Catalyst Waterproof case252 g
FoťákSONY RX100 m6303 g
Power bankaALZAPOWER Onyx 20000mAh312 g
Satelitní komunikátorGARMIN inReach MINI 2100 g
Teplotní sondaGARMIN Tempe10 g
SluchátkaAPPLE EarPods9 g
ČelovkaPETZL Bindi33 g
Solární nabíječkaANKER PowerPort Solar458 g
Nabíječka do sítě 3x USBConnect IT Power Nomad, 3x USB (3,4A) (CI-1201) 70 g
Napájecí kabel iPhone (2x)Apple37 g
Napájecí kabel micro USB (2x)Různé31 g
Napájecí kabel USB-C (2x)Různé46 g
Napájecí kabel Garmin EnduroGARMIN15 g
Stuffsack elektronikaZPACKS Rock Stuff Sack5 g
SUM1 681 g
Ostatní
Šití, lepení50 g
Batůžek do města/stuffsack na drobnostiSEA TO SUMMIT Ultrasil Day Pack73 g
Špunty do uší3M E.A.R. Classic1 g
Provázek2mm 10m20 g
Head net – moskytiéraSEA TO SUMMIT HeadNet12 g
PeněženkaZPACKS Wallet Zip Pouch7 g
SUM163 g
Oblečené (nepočítá se do base weight)
KalhotyHIGH POINT Saguaro410 g
Triko s dlouhým rukávemNALEHKO Tri-ko169 g
Boty (pár)TOPO Terraventure 3600 g
NávlekyAltra Trail Gaiters42 g
PonožkyBRIDGEDALE Hike Ligghtweight48 g
BoxerkyRAB Forge Boxers71 g
Šátek (nákrčník)BUFF37 g
KšiltovkaKšiltovka Ghost ranch82 g
KompasDECATHLON Náramková buzola Geonaute13 g
HodinkyGARMIN Enduro 270 g
HůlkyLEKI Legacy 16T461 g
SUM2 003 g
Base weight (základní váha)6 972 g
Skin Out Weigh (základní váha + oblečené)8 975 g

Jsem zhruba o 600 gramů těžší než loni. Kromě většího stanu mám teplejší péřovku a lehkou mikinu Hayduke od Nalehka, jejíž prototyp jsem měl tu čest loni otestovat a úplně jsem se do ní zamiloval.

V půl šesté večer se tedy loučím na Ruzyňském letišti s M. Letos jsme měli šlapat spolu, ale osud to zařídil jinak. Tak mi nezbývá než šlapat za nás oba. Vlastně za tři…

Čeká mě cesta přes noc se spaním v Curychu na letištní lavičce při přestupu. Mohl bych letět i jinak, bez dlouhého přestupu, ale letenka by byla o třetinu dražší a musel bych přespat v cílové stanici, protože bych už nestihl autobusový spoj.

Při odbavování zavazadla zjišťuji nemilou komplikaci: při druhém přestupu v norském Tromsu musím vyzvednout batoh a projít s ním celnicí. A tady se ukazuje, jaký jsem ignorant. Norsko není v Evropské unii! Nemám problém s celníky, ale s časem: na přestup mám jen 60 minut. Posledně když jsem takhle podobně přesedal na domácí let v Kanadě, tak mi to uletělo. No nic, je zbytečné si s tím předem dělat těžkou hlavu. Stejně tak s počasím: předpověď hlásí na začátku trailu vytrvalý déšť. Ještě budu za ten větší stan vděčný.

V Curychu jsem za hodinku, dávám si malou večeři a jdu si najít lavičku, na které přečkám do rána. Nemám tu data. Ani Švýcaři nejsou v EU a nevztahuje se na ně evropský roaming, kdy lze telefon používat za stejných podmínek jako doma. Tak si otevírám knížku svého oblíbeného Anthony de Mella a v jeho společnosti začínám své letošní odstřihávání se od světa.

30 Replies to “NKL Příprava”

  1. Ooo, konečně zase léto bude létem, pro nas, ctenare zavislaky 🙂 Ať všechno klapne, jak má!

  2. Jakube (50), blahopreji jak k narozeninam, tak k nastupujici rodine! 🍀🙏🏻 At je cesta krasna a at si ji uzijete…, jsem rad, ze tim mohu zase zit. 🙂🍀
    Zdenek (61) 🙂

  3. Uz jsem si rikala ze letos nic neni…? Prave se vracim ze svedska z dovolena, ktera bude skrz blog trochu ppokracovat!

  4. Ahoj Jakube, nejvíce mne potěšila zpráva, ač skrytá, že budeš tátou. Skutečně jsem měl rohlík pod nosem celé dopoledne. Jinak ti přeji hodně zážitků, radosti a pohody, naopak málo puchýřů a deště a taky komárů, kteří tam budou, nebo ne? Pavel z Valašska

  5. Díky Jakube, konečně jsem se dočkal Tvé cesty na sever! Těším se na pravidelnou dávku skvělého čtení!

    K potřebné hotovosti: při mé cestě po Padjelantaleden v létě 2015 mě mile překvapila možnost platit kartou úplně všude – i na lodi přes jezero, kde jsem neměl mobilní signál. Ale spolehnout se na to samozřejmě nedá.

    Mimochodem, i já jsem měl tehdy do Laponska cestovat s manželkou, ale ta nakonec zůstala doma čekajíce našeho prvního potomka. Gratuluji! 🙂

    Přeji lehký krok a milosrdné komáry!

  6. Ahoj, Jakube, pěkně si to užij, těším se ne reporty. Koukám že máš vařič od Thora Vesuv, jsem zvědavý na postřehy. Lehký krok

  7. Jakube, moc gratuluji a přeji, ať se cesta a vůbec všechno vydaří ! Těším se na každodenní měsíční počtení, jsem ráda, že cestovní deník pořád píšeš.

  8. Zdravím Vás Jakube.
    Gratuluji k přírůstku do rodiny! Také přeji lehký krok a otevřenou mysl. Ať se cesta vydaří, vybavení nezklame, a nohy jdou. Těším se na další zajímavé čtení z nové cesty!

  9. Moc gratuluji, Kubo, to jsou samé krásné zprávy. Moc se těším na fotky a zážitky z mé milované Skandinávie.
    Momentálně jsem na Nordkappu. Je tu vlhko, občas prší, komárů jsou na severu hejna, ale teploty jsou příjemné.
    Šťastnou cestu 🍀

  10. Tak jsem se dočkala dalšího kochání se nad fotkami a zápisků z trailu. Přeji krásné zážitky, lehký krok a už se těším na oblíbené „ranníčky“ při kávě.
    šťasnou cestu

  11. Áno nevieš ako ma potešila správa že vyrážaš. Pripájam sa ku gratulantom a uži si trek

  12. Lehký krok a pevné boty! Máš o další dva důvody víc vrátit se v pohodě! DG za Tebe!

  13. Milý Jakube,přeji vše nej nej ke všem letoštním událostem 🥰 potěšily mooooc.Těším se na Vaše zážitky jupíjahou 🙋‍♀️

  14. To jsem zvědavá, jak dlouho potrvá, než na nějaký trail vyrazíte všichni tři! Moc gratuluju a jdu číst zápisky z dalekého severu… 🙂

Přidat komentář