SNT 11. den

Posted on

Sázka na les vyšla. Nejen že jsem neměl tarp mokrej od rosy, ale ani od kondenzace. A zdál se mi neuvěřitelně živej sen. Jako každou noc tady. Večer se na spánek těším jako do kina. Nejabsurdnější byl ten, kdy se mi zdálo, že jsem herec (teda pocit to byl strašnej, kamarádi herci prominou) a zkouším v Dejvickým Divadle. Simona Babčáková na mne ječela, že furt málo improvizuju. A já se tak styděl… To jsem se probudil s úlevou, že pořád ještě dělám něco co umím.

V 5:30 šlapu, ale minu most přes řeku a tak se musím vracet. Na druhém břehu mne čeká lesní asfaltka, civilizace se blíží. Alespoň že je hezky. Posnídám a po 5km se vracím na lesní cestu. Trochu se motám, cest spousta, značení žádné. Teda ono se nakonec nějake ukáže, ale těžko říct kam vede (taky mne jednou svede pěkně blbě), takže zase mapa, kompas a průvodce. Ale alespoň je pořád na co koukat.  

Postupně les řídne, objevují se stavení, projdu kolem ruin historickych kasáren Ruthven Barracks (vypadají na vršku spíš jako hrad) a konečně v 11:30 docházím do vsi Kingussie.
 
 

Dám si ohromný oběd, resp. jsa poučen z předvčerejška: Skotskou snídani, tu většinou servírují celý den. A je to zaručeně nejkaloričtější bomba, co za ty peníze člověk pořídí. A kafe v ceně. Mám pocit, že se po ní nehnu. Ještě dokoupit jídlo v krámě a v jednu vyrážím dál.

Chvíli mi trvá, než se vymotám ze sítě pastvin a políček, otevírám a zavírám vrátka do omrzení. Vše je tu totiž oplocený, vše někomu patří. Každý brání svým ovcím v útěku, nebo cizím ovcím (případně vysoké), aby mu nesežrala úrodu. Člověk ale projít může. Myslím že na to je tu dokonce zákon – právo cesty.  Tak jsou všude vrátka, případně schůdky vedoucí přes plot. Pouze je na nich prosba, aby za sebou každý zavřel a tam kde jsou ovce s jehňaty, aby byli psi na vodítku. A někde je i sympatická cedulka, že chodci jsou vítáni.
 
 

Pak se konečně dostávám zase do mokřin. Průvodce varuje, že budu muset několikrát brodit řeku, ale vždy to zvladnu po kamenech suchou nohou. No suchou… ona je beztak mokrá z té mokřiny.  

 

Asi po dvou hodinách zcela ztrácím cestu a tak se orientuju jen na základní prvky v krajině: nechat tenhle les po pravé ruce, za támhletím pahorkem doleva, řeku překročit až se stočí na západ a za ní bude pod strání silnice…. a ono to vychází.

 

Když se znovu dostanu k pastvinám, mám ještě jednou možnost pozorovat ovčáckýho psa v akci. Takovej drobeček to byl, doma bych řekl vesnickej ořech. A ten před sebou hnal šedesátihlavý stádo, lítal ze strany na stranu, jako by nic. Ovčák si ho jen usměrňoval pohvizdováním. Deset minut na to s obdivem zírám.

 V půl osmé probíhám už po silnici vesničkou Laggan, ale ještě dalších 75 minut mi trvá, než dojdu (stále po silnici) ke slušnému místu, kde se dá přenocovat. Malá loučka pod zalesněným kopcem. Je trochu vlhčí, ale nacházím suchý flek. Jen tu jsou komáři, ale v únosné míře.
 
Večeři se odfláknu pouze jablkem a čokoládou, jsem pořád ještě plnej skotského snídaňo-oběda.
 
Jo a dostávám zpravu, že se dnes Lydii narodil kluk. DG!
 
Spát jdu před desátou.
 
51km (celkem 488km)

2 Replies to “SNT 11. den”

  1. Ahoj Jakube,
    moc děkuji za super čtení a inspiraci. Byl jsem tako na tvé přednášce o PCT a byla super. 🙂 Celou tvou cestu po SNT čtu již podruhé. V červnu jdeme s partou Hadrian’s wall path, která vede poblíž hranice Anglie a Skotska a zajímalo by mě, jestli jsi se po cestě setkal s Miggies? Mám z nich trochu obavy.. Ještě by mne zajímalo, co konkrétně znamená zkratka DG na konci tohoto článku. Nějakou chvíli o tom přemýšlím, ale nemohu na to přijít.

    Díky moc

    Pavel

    1. Ahoj Pavle. Dík. Já miggies nepotkal, záměrně jsem vyrazil v době před jejich výskytem. Právě proto, že jsem se jich dost bál. DG: Deo gratias ;). Ať Ti to ve Skotsku výjde! J.

Přidat komentář