CDT 93. den

Posted on

Na půl osmou jdeme s Peppermint Skunkem a Michalem na snídani, opět do místní zaměstnanecké jídelny. Cestou procházíme kolem pošty, kam právě přijíždí pan poštmistr. Peppermint Skunk ho rychle osloví a za dvě minuty se vítězoslavně vrací se svým balíčkem v náručí. Nemusíme tedy ani čekat, až pošta oficiálně otevře. Snídaně je z našeho pohledu zase velkolepá. Samozřejmě dáváme dvě kola. Pak už jen vyzvednem batohy, Skunk si vybalí balíček a já dokoupím jídlo v lehce předraženém general storu.

Stojíme před rozhodnutím. Buď půjdeme jako většina kratší Mack’s Inn alternativu, kde je možné se po 36 kilometrech dozásobit, nebo oficiální trasu (Henrys Lake route), ale budeme muset nést jildlo na 150 mil. Volíme druhou variantu i když naše batohy jsou teď povážlivě ztěžklé.

Voláme si s Larry Boyem, který je ve vsi, ale ještě není dozásoben a jde krátkou alternativu, takže se dostane minimálně o den před nás. Snad ho doženem. Vyrážíme v devět spolu s Michlem, který se s náma kus projde. Je fakt, že se zastavujeme u každého termálního jezírka, u každého kouřícího kráterku.

Takhle ráno je tu výrazně méně lidí, užíváme si to o to víc. Znovu se obdivuji množství barev a struktur způsobených především živými mikroorganismy žijícími v těchto extrémních podmínkách.

Michal nás doprovází na míli 2.019,2, pak se musí vrátit, aby stihl směnu. Vlastně jsme si s naším českým trail angelem ani moc nepokecali v rodné řeči, kvůli Skunkovi jsme se mezi sebou většinou bavili anglicky, ale mě to po těch třech měsících už ani nepříjde. Domlouváme si pivo v Praze a loučíme se. Michale díky!

Ještě si děláme menší zacházku, kouknout se na vodopády Mystic Falls, pak opouštíme turistickou oblast a zase šlapeme hezky o samotě po trailu.

Potkali jsme postarší rangerku, vypadala jako pohádková babička, a ta nám mimo jiné řekla, že komáří aktivita už slabne. Moc jí chceme věřit, zatím se zdá, že má pravdu.

Přepadá mne z té vší parády v srdci americké přírody stesk po domově. Možná to vyprovokovalo i setkání s Michalem. Prostě toužím po doteku něčeho bytostně českého. A tak další dvě hodiny trávím poslechem Prodané nevěsty. Teď budu čekat, že až zpoza stromu vykoukne grizzly, zavolá: “Ne-ne-nebojte se, já ne-nejsem me-medvěd, já jsem Vašek!”

Šlapeme poslední Wyomingský stoupák. Les všude kolem je nezvykle mladý. V roce 1988 zastihl Yellowstone  masivní požár, který zničil 36% veškeré vegetace, ale příroda se sama tak rychle zregenerovala, že porostem kolem cesty nejde prakticky projít. Ale najdou se i oblasti, které na obnovu teprve čekají.

Obědváme v půl jedné u potoka, které začínají být čím dál vzacnější. Dny vodní hojnosti nám končí, zase budeme muset začít pečlivě plánovat jenotlivé vodní zdroje.

Konečně krátce po čtvrté přecházíme na míli 2.032,5 hranici státu Wyoming a Idaho. Musím říct, že Wyoming mne z doposud projitých států bavil svou rozmanitostí asi nejvíc. O hodinu později opouštíme i Yellowstone.

Cesta se rozšíří, dobře se nám jde. V sedm potkáváme potok, kde dobíráme vodu na dalších 27 mil a večeříme.

Ještě kus popojdeme a na míli 2.039,6 si steleme. Babička rangerka měla pravdu, komárů je pomálu. Což pro mne znamená jediné: konečně si zase stelu pod širákem. Máme trochu problém s věšením jidla, naše ztěžklé potravinové vaky nechtějí tenké větve mladých stromů unést. Já nakonec nějak uspěji, ale Peppermint Skunkův zůstává beznadějně na zemi. Snad ho tam najdeme i ráno.

Usínám ještě za světla, ale těším se, že až v noci otevřu oči, budou mi nad hlavou svítit hvězdy.

38 km (celkem 3.095 km)

4 Replies to “CDT 93. den”

  1. Ahoj Jakube, posílám srdečné blahopřání k dnešnímu svátku (25.7.) Přeji hodně štěstí, pevné zdraví, i nadále neutuchající optimismus a přidávám velký dík za to, že se s námi dělíš o všechnu tu krásu kterou zažíváš.

    Z Brna zdraví Iveta

  2. To pokazde lezete na strom aby ste povesily jidlo? Nebo jak se to děla? Hltam kazde slovo a preji lehky krok!

    1. Na provaz se uváže kámen, přehodí se přes větev, přiváže se pytel s jídlem a ten se vytáhne nahoru. Druhá strana provazu se přiváže ke stromu. Ráno stačí odvázat. Pak existuje ještě bezpečnější modifikovaná metoda zvaná PCT BEAR HANG, stačí si to vygooglovat.

Přidat komentář