CDT 80. den

Posted on

Ráno je sice ještě zataženo, ale neprší. Vycházím po snídani u potoka v šest. Od včerejška zvolna stoupám. Krátce po osmé, zrovna když si užívám cestu podél Sweetwater River, potkávám Englanda. Jdeme hodinu spolu, ale moc toho nenamluví. Ono je po pravdě také docela těžké jeho Newcastleskému nářečí rozumět.

U oběda mne žerou komáři, ale mají natolik vychování, že dodržují pravidlo tří mil v hodině, takže je po opětovném vyjítí lehce setřesu. Naopak kdykoli přibrzdím, znovu se objevují.

Na míli 1.778 opouštím oficiální trail a vydávám se na alternativu zvanou Cirque of the Towers. Yogi sice varuje, že je náročnější než trasa oficiální, rychlost tu prý padne na půlku, na druhou stranu prý je to něco, co se má vidět. A všichni kteří ji šli s ní souhlasí.

Stoupám ještě výš a krajina začíná být epická. Nejprve projdu kolem jezera Little Sandy Lake a dostanu se do kaňonu, kterým protéká stejnojmená říčka, Little Sandy Creek.

Všichni, kteří mi tvrdili, že se to tady ze všeho nejvíc podobá Sieře Nevadě, měli pravdu. Nejen masivy, které skutečně místy připomínají věže, ale i množstvím potoků a jezer.

Zase se mi jednou tají dech a nechápu, jak někdo může tuhle alternativu nejít.

Před nástupem na průsmyk vedle Temple Peak, který je třeba absolovovat, znovu potkávám Englanda. Nemůžeme se shodnout, kudy to vzít, místy je tu ještě docela dost sněhu. Nakonec každý volíme jinou cestu.

Stoupání do sedla je pomalé a tak abych si dodal trochu energie, pouštím si na tenhle první průsmyk Cirque of the Towers kapelu Tower of Power.

Výhled ze shora (3.526 m.n.m) je jak jinak, než fenomenální. Pode mnou je z obou stran několik jezer.

Jen trochu s obavou sleduji oblohu. Na dnešní odpoledne jsou opět hlášeny bouřky. Nebe několikrát zčerná, padne pár kapek, ale bouřka to naštěstí není.

Sestupuji podél velkého jezera Temple Lake a Miller Lake do údolí k jezeru Big Sandy Lake. Při klesání, občas hodně prudkém, mi dělá velkou radost koleno. Stažené ortézou je náramně spokojené, ani v něm nepíchne.

U Big Sandy Lake (2.958 m.n.m.) to pro dnešek na míli 10,5 alternativy balím. Zůstávám kousek nad jezerem, schovaný mezi stromy. Je tu enormě velké množství komárů, kteří žerou i přes mikinu a dlouhé kalhoty. Na hlavě mám samozřejmě head net. Abych byl vůbec schopen spořádat večeři, musím ji jíst za chůze – pochoduji v malém kruhu, komáří roj vlaje za mnou.

Usínám v deset a sleduji, jak se na obzoru blýská.

37 km (celkem 2.662 km)

4 Replies to “CDT 80. den”

  1. Milý Jakube !
    Nevím, zda Vás alespoň trochu povzbudí zájem a díky neznámých lidí /já doufám, že ano/ a proto díky za Váš pohled na Nové Mexiko a Colorado. Přeji dále lehký krok.

Přidat komentář