Camino 1. den

Posted on
Zaspím, vstávám v 6:15 – v sedm mi jede autobus do Pamplony. Stíhám to o prsa korejské ženy. V Pamploňe mám 5 hodin čas, takže courám po městem, potkávám spoustu poutníků, docela jim závidím, že už jsou na cestě. Dokonce potkám grupu 10ti letých dětí s mušličkami na krku a s poutnickými holemi.
 
Nacházím sochu sv. Ignáce, kterou znám z knížky patera Lizny. V tu chvíli mi dojde, že jsem skutečně tady. Navštěvuji baziliku sv. Ignáce a několik dalších kostelů. Kupuju si chléb, sýr, jogurt a čokoládu. Snídám na malém náměstíčku. Kupuju líh do vařiče – celý litr, spokojil bych se s půlkou. Tak alespoň budu víc vařit, abych si odlehčil. Objevuji i poutnický Camino shop – takový specializovaný outdoor store.
Ucaprtán se vracím na nádraží, dobírám tam vodu, čistím si zuby, usínám na lavičce. Vidím tu tak pět lidí mající stejný cíl jako já. Bojím se, že zaspím odjezd (14:30), dávám si kafe. Pak se dám do řeči z holkou z Brazílie (Fiona), co má stejný cíl. Zrovna dostudovala architekturu, tak backpackuje evropou. Kecáme i v autobuse, pak si odsedám, zkoušíme spát. V autobuse do Sain Jean de Pied de Port jsou jen účastníci Camina (22). Hádám, že tenhle spoj funguje jen díky nim. V SJPDP se loučíme, jdu si do kanceláře pro razítko, krátká pobudu v kostele a konečně vyrážím (17:00).
Cesta mne nešetří – začíná prudkým stoupáním 700 metrů na 7,5 kilometru (Refuge Orisson). Jeden italský pár to vzdá. Cestou potkám dvě skupinky Irů, konverzujem. Všichni zůstávají v Orissonu, kde to dost žije (na osamocený hostel s jednou budovou). Nabírám vodu a pokračuji dál sám. Další stoupání je ale už mírnějši (300 m / 6,5 km). Nádherný panoramata ve večerním slunci (24°C), v údolích se válí mlha.
Všude kolem se volně pasou ovce a koně – se zvonci jako krávy. Zážitek k nezaplacení. O deváté odbočím na skalnatou plošinku, stelu si pod širákem.
Večeřím GORP (travel mix – směs oříšků, rozinek a lentilek). Hodně fouká a tak na poslední chvíli přesouvám spaní za veliký kámen. Dobře dělám, vítr postupně vystoupá nárazově až tak na 8 Bf!! Nedá se v tom ani postavit, přivazuji si boty, abych o ně nepřišel. Přesto spím dobře, je teplo, jasná obloha.
14 km (celkem 14 km)

Přidat komentář