Hranice ČR 28. den

Posted on

Z deště bylo jen pár kapek ve chvíli, kdy už jsme vstávali. Vycházíme v 6:40.

Cesta do Slavonic prochází pásmem opevnění z roku 1938, řopíků, některých i částečně renovovaných, coby muzejní exponáty.

Do Slavonic docházíme v 8:30. První kavárny otevírají v devět, tak nejprve po návštěvě krámu posnídáme na náměstí. Po deváté musíme navštívit legendární “sklepáckou” Besídku.

K tomuhle místu se váže historka spojená s mým návratem z PCT. Bezprostředně po návratu jsem nastupoval na film Po strništi bos. Tou dobou již natáčení první týden probíhalo. Přijel jsem večer do Slavonic, kde celý štáb seděl právě v Besídce u vína, či piva. Honza Svěrák mě do té doby znal pouze jako holohlavého, bezvousého a, jemně řečeno, mírně oplácaného. Přišel jsem za ním ve svém novém hiker trash vzhledu a povídám: “Šéfíčku, neměl byste nějaký drobák?” “Měl.” “A copak to tu děláte?” “Děláme tu film.” “Jé, to by se mi taky líbilo, dělat film, neměli byste u něj pro mě práci, mně by se líbilo třeba dělat zvukaře.” “My už jednoho máme.” “Tak ho vyhoďte a vezměte místo něj mě!” A v podobném duchu probíhal rozhovor dál. Honza byl z mé vizáže tak zmaten, že mě vůbec nepoznal. Až asi po dvou minutách odhalil mou totožnost kameraman Vladimír Smutný. Myslím, že podobnou legraci si s tím, jak ho lidé nepoznávají, užil mnohý navrátilec z PCT.

My teď v Besídce u kafe plánujeme další kilometry a dnešní návrat M do Prahy. Město opouštíme až v deset. Jdeme spolu ještě dalších 5 kilometrů kousek za Chvaletín. Tam se přezouvám do nových bot, které mi M přivezla.

Jsou to Altry Lone Peak 4.5, o dvě generace mladší model, než jaký jsem měl dosud. Ty stávající jsou v dobrem stavu, ale podle mých zkušeností začnou po 1.200 – 1.400 km rychle odcházet. Mám v nich odejito téměř 1.200 km a jsem v půlce cesty, ideální čas na přezutí. M ty staré odveze domů, ještě je donosím na víkendovkách.

K botám přibírám nově i návleky. Vyrážel jsem bez nich s tím, že v mírném domácím prostředí je neužiju, ale skoro po měsíci každodenního vysypávání kamínků z bot se k nim pokorně vracím.

Loučíme se a M se obloukem vrací zpátky do Slavonic na vlak. Třeba se jí ještě povede na kus cesty přidat některý z příštích víkendů.

V této oblasti je minimálně značených cest, a tak budu muset část dne šlapat po asfaltu okresních silnic. Na jedné z nich se potkávám s Moravskou Dyjí, která mi bude dělat společnost po většinu dne. Na silnici je naštěstí automobilový provoz minimální. Je stále pod mrakem, teplota 20°C.

V půl jedné jsem v obci Písečné. Jediná hospoda je v rekonstrukci, oběd ošidím rohlíky a sýrem před sámoškou. Alespoň mezitím vysvitne slunko.

Značnou část další cesty jdu neznačenou stezkou přímo po hranici. Když se od ní odtrhnu, procházím mezi širokými poli, stále ještě dosti podmáčenými od dešťů minulého týdne.

Úderem čtvrté procházím kolem cedule oznamující mi, že po 28 dnech oficiálně opouštím Čechy a vstupují na území Moravy.

Možná si to jenom vsugerovávám, ale rázem mám pocit, že jsou tu lidé hovornější. V Čechách je problém z mnohých kolemdoucích byť jen vyloudit odpověď na pozdrav. Tady se se mnou každý hned dává do řeči a já mám pocit, že kvůli tomu už dnes moc daleko nedojdu.

V šest scházím do údolí k Podhradí nad Dyjí. Tady jsou otevřené hned dvě hospody. V jedné z nich večeřím.

Pak už jen zase trochu nastoupám a v lesíku u cesty si v osm stavím ležení.

Cítím změnu bot, jsou trochu jinak tvarované, tak snad si brzy zvyknu. Usínám krátce po deváté.

44 km (celkem 1.198 km)

12 Replies to “Hranice ČR 28. den”

  1. Hranice Čech a Moravy probíhá už mezi Slavonicemi a Starým Městem pod Landštejnem!! Slavonice už jsou celé na Moravě!! Nic na tom nemění to, že to je okres Jindřichův Hradec!! Nebuď další idiot, který si mysli, že cely Pardubický nebo Jihočeský kraj jsou Čechy nebo že celý bývalý Severomoravský kraj je Morava!! Komunusti to v roce 1960 pomršili!!

    1. Hulvát tady bude moralizovat? Jdi s tím někam anonyme. Nejsme na tvoje vykřičníky zvědaví.

      Kazíš skvělý příběh Jakuba.

      1. ta Jakubova chyba je tak velká, že dva vykřičníky je směšně málo!!! k čemu tohle všechno, když si ani neumí zjistit, kde končí Čechy a začíná Morava??????????? a Marian ty jsi nejspíš další z těch idiotů, pro něž je Moravská Třebová v Čechách jen protože to je dnes Pardubický kraj, co?

  2. Zaujaly mě vaše návleky. V neděli jsme si šli na Králický Sněžník a několikrát jsem vysypávala z bot kamínky, jehličí a všelijaký binec. Můžu se zeptat odkud je máte? Viděla jsem samé vyšší.
    Tak ať vám to šlape.

    1. Dobrý den, chvilku jsem hledala a myslím, že by to mohly být tyto návleky https://www.trisportshop.cz/navleky-na-boty-altra
      Když člověk trošku propátrá internet, dá se něco podobného najít.
      Myslím, že podobné nosil na svých cestách i Petr K. z Nalehko. Na webu píší, že momentálně nejsou dostupné, ale třeba by se dalo zeptat zda a kdy by byly k dostání https://www.nalehko.com/produkt/lehke-prodysne-navleky-30g/
      Přeji hodně štěstí při shánění, určitě je to prima věc. A třeba se Vám ozve i Jakub a dá tip 🙂

  3. Zdravím jakuba,moc Vám fandím a děkuji za každodenní dávku výletu;-)…měl bych dotaz ohledně návleků na boty,jaký pozorujeme rozdíl v pocení nohou s a bez návleků??osobně jsem je k altram zatím zavrhnul, ale třeba změním názor, děkuji za odpověď a přeji šťastnou cestu plnou těch nejintezivnejsich zážitků;-)…

  4. Návleky jsou originál Altra, žel u nás jsem nenašel obchod, kde by se daly sehnat. Ty své jsem koupil z Německa přes Amazon. Co Petře Kosku, když už prodáváš od Alter boty, nechceš prodávat i jejich návleky? Jinak u Petra v nalehko.com koupíte velmi podobné návleky, které si šijou sami. Nebo si můžete objednat ze Států, u thru hikerů populární, Dirty Girl Gaiters https://dirtygirlgaiters.com/. Koukal jsem, že v omezeném výběru je přeprodávají i některé evropské běžecké obchody.
    Co se prodyšnosti týká, je to jako mít od nártu ke kotníku extra ponožku. Trochu drží teplo, ale nemám pocit, že by noha dýchala výrazně méně. Rozhodně zejména v pouštních oblastech jižní Kalifornie a Nového Mexika byly k nezaplacení.

Přidat komentář