SNT 19. den

Posted on

Snídám ještě na chajdě a v 6:10 už si to špacíruju podél jezera po široké, rovné cestě, pozoruji hory kolem. Koukám i na nánosy vynesené vodou poměrně dost vysoko na břeh a dochází mi, že i když se to jmenuje  Loch Glendhu, je to spíš mořskej záliv a tudíž se tu bude projevovat příliv. Tahle idila trvá 7km až do vsi Kylestrome. Tam se otočím a začnu stoupat na kopec, celkem o nějakých 500m výš. Sleduju záliv pod sebou.

Odbočuju z cesty a vylezu na vrchol Ben Dreavie a vidím odtud na obzoru moře.

Dál musím opět jen na kompas, nasazuji kurz severozápad a vlítnu do mokřin. Ještě jednou nasazuji nepromokavé ponožky a děkuji za ten zázrak. V orientaci mi značně pomáhá množství jezer a jezírek všude kolem. U jednoho z nich (Loch na h-Adh) obědvám, a dál už mne zase vede cesta. 
Přecházím silnic a za ní časem ještě jednou odbočím do mokřin. V hlavě mi už několik dní jede jedna a ta samá dixilendová melodie. Co to jenom…. Jo jasně: Jožin z bažin
U jezera Loch á Gharbh-bheig mor objevuji malou plážičku, neváhám ani minutu, všechno jde dolů a skáču do vody. Je ledová, ale dělám to nejen pro své potěšení, ale také s ohledem na civilizaci, do které zítra dorazím. Můj odér už začal získávat něco jako vlastní osobnost. Ještě přeperu mikinu a kalhoty a po čase pokračuji blátivou pěšinou podél lochu. Jednou brodím. V pět jsem v usedlosti Rhiconich. Tradičně zkusím hotelovou hospodu, a překvapivě je otevřená. Ale nevaří (?), tak dám jedno rychlý pivo a jdu. Dál vede cesta 19km po silnici podél pobřeží. Co se dá dělat. Ještě narazím na jednu hospodu, ale je to lepší podnik a zdvořile mi naznačí, že tam se svým zjevem jaksi nepatřím. Nevymlouvám jim to. Odšlapu si po silnici 7km do Kinchlochbervie a tam na pastvině nad jezerem Loch Innis na Ba Buidhe v 19:30 stavim tarp. Bude to dost větrná noc, ale takhle u moře si nemůžu moc vybírat. Asi poslední noc venku. Zítra Cape Wrath.
Po týdnu jsem chytil lepší datovej signál než GPRS, tak ještě rychle bookuju letenku na pondělí. Chtěl jsem to udělat dřív, ale nebylo jak. Nakonec jsem měl štěstí, i když poletím s přestupem, přímá by teď vyšla na dvakrát tolik. Tak teď ještě aby nebyl problém s dopravou do Edinburghu. Usínám nezvykle až v jedenáct.
45km (celkem 850km)

Přidat komentář