Korsika 16. den

Posted on
Ráno šlo vše jak po másle. Po čtyřech hodinách spánku hotelová snídaně, taxikář to s námi hnal na letiště jako závodník (aby stihl další rundu – taxikáři měli „žně“ – vozili všechny cestující ze zrušených letů). Doma jsme byli v jedenáct.
Celkem jsme ušli 235 kilometrů s převýšením 23.800 metrů (na GR20 130km, převýšení 14.620, na Mare a Mare Nord 105km, převýšení 9.180m). Paradoxně jsme tak ušli víc, než kdybychom zůstali na GR20 celou dobu. Měli jsme extrémní štěstí na počasí. Krom čtyř hodin a jedné noci nám prakticky nepršelo. Jít od jihu k severu se ukázalo jako perfektní volba.
Marek se za těch 14 dní neuvěřitelně rozchodil. První dny musel po každých padesáti výškových metrech zastavovat k odpočinku a měl po patnácti minutách triko mokrý tak, jako by s ním vylezl ze sprchy. Na konci dával 600 výškových metrů na jednu odpočinkovou zastávku a triko měl z polovic suchý. Nebýt jeho trápení s nohama, určitě bychom hravě ušli celou původně plánovanou trasu.
Je tedy GR20 nejtěžší trek Evropy? Nevím. Nemám srovnání. Bezpochyby je náročný, přesto si myslím, že ho může ujít každý, kdo nemá výrazný fyzický handicap a kdo má dost času. Doporučuji lepší plánování jednotlivých etap s ohledem na vlastní fyzičku, a pořádně si ověřit místní dopravu. Zcela bezpečně se dá jít s ultra light výbavou a v nízkých trekových či běhacích botách, bez lezecké výbavy či zkušenosti. Kdo chce ušetřit na váze a nepočítá se spaním mimo oficiální nocoviště, může se spolehnout na síť refugí a gíte. Může spát na palandách uvnitř, či v jejich zapůjčeném stanu. Jde přežít i na jídle zakoupeném na chatách: většinou těstoviny, omáčky k nim, konzervy, polívky v pytlíku, sýry, salámy a v 50% i čerstvý chléb (na chalupách dopékají chléb z polotovaru.). A samozřejmě pivo (většinou 6 EUR za 1/2 litru) a víno (10 EUR za 0,7l).
Mare a Mare Nord bylo velkým zklamání. Možná to bylo kontrastem s parádou na kterou si člověk v horách rychle zvykne. Ale myslím, že to není hezká cesta ani z objektivního pohledu. Na převýšení je skoro stejně náročná jako její horská sestra, na kvalitu cesty možná horší, ale vše se odehrává o 1.000 metrů níž bez odměny jakou poskytuje krajina nahoře. Čekali jsme, že potkáme víc lokálních hospod, že to bude i kulinářský zážitek. Za celou dobu jsme kromě pobřeží a Corte potkali dvě.
Je škoda že jsme to nestihli jak jsme plánovali? Snažím se ve všem hledat smysl, vnímat věci že jsou správně tak jak jsou a přijímat fakt, že realita bývá v komplexním pohledu lepší než plán. Zážitek ze dvou tváří Korsického vnitrozemí je rozhodně velká zkušenost. Byl to skvělej zážitek a užili jsme si to oba, přestože jsme měli o trase a jejím zdolání rozdílné představy.

3 Replies to “Korsika 16. den”

  1. Mě by hrozně zajímala ta tvá výbava. Jako co všechno máš (nebo možná spíš co zbytečného nebereš) s sebou, když vyrážíš na trek. Asi s sebou beru zbytečně moc věcí 🙂 někdy i na procházku s kočárem mám těžší zavazadlo 😀

  2. Ahojky, četla jsem celou tvou cestu PCT (kam se chystám 2019), krásně psaný a optimistický. Trošku mě mrzí, jak vnímáš Korsiku, došel jsi někdy tu severní část? Šli jsme ji 06/2017 (severní část) a byla nádherná, divoká a hravá. Vážně ji dej další šanci, zaslouží si to – nejlíp mírně mimo sezónu, přece jen je tam narváno. 🙂

    1. Ahoj, právě naopak, z Korsiky jsem naprosto unešený a kdokoli se mne v zámoří ptá, co by si měl v Evropě projít, bez váhání říkám, že GR20.

Leave a Reply to JakubCancel reply